Indviklet at bygge enkelt

Rosendahl er en virksomhed, der lever af at forhandle enkelt og funktionelt dansk design. Så selvfølgelig skal virksomhedens domicil afspejle de samme kvaliteter, selv om det er kompliceret at bygge enkelt.

Rosendahl har specialiseret sig i enkelt og funktionelt designede hverdagsting, der tåler at bliver brugt. Virksomheden forhandler moderne dansk design som Grand Cru serierne, Arne Jacobsen Ure og Karen Blixens julepynt til kunder i hele verden, og efter 10 år med konstant vækst var der behov for en udvidelse af Rosendahls hovedsæde i Hørsholm.

Tekniske udfordringer i Utzons rene linjer
Det oprindelige domicil blev opført i 2003. Bygningen er tegnet af Kim Utzon Arkitekter med JJ Byg som ingeniører, og man ønskede at benytte samme rådgiverteam på udvidelsen. JJ Byg eksisterer ikke længere, men den tidligere indehaver, Jens Jørgen Østergaard, er nu ansat hos ØLLGAARD, som får opgaven i sommeren 2014. Siden har der været travlt på tegnestuen, hvor 6-8 ingeniører, bygningskonstruktører og tekniske designere har været involveret i projektet.

Tilbygningen bliver på ca. 3.500 m2 fordelt på kontorer, depot, parkeringsarealer og et showroom, hvor Rosendahl kan udstille og præsentere deres produkter for danske og udenlandske kunder og samarbejdspartnere.

Der er tale om et minimalistisk elementbyggeri, som viderefører Jørn Utzons tanker om geometri, modulation og standardiserede produkter. Hele bygningen er formet omkring et fast modulnet på 3×3 meter. Der er ingen stabiliserende vægge over kælderniveau. Og alle bjælkesøjlesamlinger og installationer skal være skjult for at fastholde de rene linjer.

Den form for løsning indebærer en lang række tekniske udfordringer, påpeger Mads og nævner statik, ventilation og minimale måltolerancer, som de vigtigste.

Nye krav svækker stabiliteten
Det, der har været sjovest og mest frustrerende er, at vi har været så bundet af den eksisterende geometri. Derudover har vi et stort Showroom med et stort frispænd og indskudte etager.

F.eks. har skærpede krav til kuldebrosisolering medført større udfordringer med at stabilisere byggeriet. Betonsøjlerne i den nye bygning skal se ud præcis som i den oprindelige bygning fra 2003, men de er udført uden kuldebrosisolering.

Derfor har vi været nødt til at ”skære” alle søjlerne igennem og indsætte isolering, hvilket reducerer deres stabilitet. Statikken og alle konstruktioner er regnet grundigt igennem i StruSoft Fem-Design, hvor der også er lavet simuleringer med vindlast for at sikre, at beregningerne holder.

Usynlig, grøn ventilation
Kravet om skjulte installationer har også medført særlige udfordringer i projekteringen af el, vvs og ventilation. Blandt andet fordi showroomet skal have udskiftet ganske betydelige luftmængder.

– Da Rosendahl ikke ønskede synlige installationer, var traditionel mekanisk ventilation udelukket. I stedet har vi projekteret med naturlig ventilation, hvor en computer analyserer luften og sørger for at regulerer temperatur og luftkvalitet ved at åbne og lukke vinduerne i facade og tag. Løsningen er dokumenteret i BSim, og ud over at være effektiv bruger naturlig ventilation mindre energi. Det bidrager til Rosendahls grønne profil.

Alt skal passe på millimeter
De mange beregninger, simuleringer og beskrivelser udgør sammen med flere hundrede tegninger et godt og gennemarbejdet projekt. Og det er nødvendigt for at realisere et byggeri, hvor alle bærende elementer er støbt på forhånd, så der ikke er mulighed for at lave tilpasninger undervejs.

Vi opererer med tolerancer på 10-20 mm, så de 14-16 meter lange betonsøjler kan kobles sammen uden synlige samlinger. Det er præcisionsarbejde, som ind imellem beskyldes for at have samme sans for detaljen som en urmager. Men det er nødvendigt for gennemførelsen af en så stor og kompliceret opgave som udbygningen af Rosendahls domicil.

Og der er ikke i tvivl om, at resultatet bliver værd at stræbe efter.

Rosendahl får en imponerende bygning med flot arkitektur og lækre materialer som massive egetræsdøre, merbau gulve og marmor fliser. Der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten.

ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S
Strandvejen 128
2900 Hellerup

39 61 01 61
mail@nullollgaard.dk